top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Jinekoloji

 / Jinekoloji

9.jpg

KADIN ÜREME SÄ°STEMÄ° KANSERLERÄ°

​

Jinekologlar olarak en çok endiÅŸe duyduÄŸumuz, takip ve taramasında ısrarcı olduÄŸumuz kanser türü rahim aÄŸzı (serviks kanseridir).

Çünkü genç kadınların hatta kız çocuklarının kanseridir.

Etkeni cinsel yolla bulaÅŸan bir virüs olup HPV (Human Papilloma Virüs) tür. HPV’NÄ°N 150 ye yakın çeÅŸidi olup en riskli olanlar 16, 18, 31, 33, 51 taramaları yapılarak kadınlarımızın yaşı kaç olursa olsun hem sitolojik tarama ( smear) hem de HPV DNA dediÄŸimiz genetik tiplemeler ülkemizde 30 yaÅŸ üzeri kadınlarımızda düzenli takip ediliyor.

Smear ve HPV-DNA Testi çoÄŸunlukla karıştırılıyor. DNA TESTÄ° bir genetik tarama testi olup sizde var olan HPV’ nin tiplerini bize verir. Åžayet siz 16, 18, 31, 33, 51 gibi yüksek kanser riski taşıyan HPV tiplerine sahip iseniz patolojik tarama testleriniz yani smear testi daha sık yapılacaktır.

Cinsel yaÅŸamı aktif olan 30 yaÅŸ altı kadınlarımız, kız çocuklarımız taramalarını ihmal etmemelidirler. Özel muayenehanelerde yaÅŸ kaç olursa olsun aktif cinsel yaÅŸam var ise kızlarımıza HPV-DNA Testi yapılıyor. Rahim aÄŸzı kanseri artık çocukluk yaÅŸlarına kadar indi. 17 yaşında rahim aÄŸzı kanserlerinin olgu sunumları kongrelerimizde bildirildi.

HPV sürekli mutasyona uÄŸruyor ve kanserojen tipleri artıyor. Kadınlarda rahim aÄŸzı kanseri yanında anüs, ağız-gırtlak, vulva-vajen kanserleri de yapabiliyor.

Avrupa’da erkeklerde anüs, ağız-gırtlak, testis, penis kanserleri de hızla artmıştır.

Oral ve anal seks yaygınlaÅŸtığı için ağız ( dil, dudak, gırtlak) ve anüs kanserleri artıyor.

HPV’ nin siÄŸil yapan tipleri de aynı ÅŸekilde vulva, anüs, rektum, ağız, penis, skrotum, eller üzerinde yaygın karnabahar gibi siÄŸiller oluÅŸmasına sebebiyet verebiliyor.

Bu siÄŸiller kryo, koter, lazer iÅŸlemleri ile tedavi ediliyor. Özel karışımlarla lokal yok etmek mümkün olabiliyor. Rahim aÄŸzı kanseri erken dönemde yakalanıp hızla ameliyat yapmış olunan, radyoterapi alarak 15 yılın üzerinde yaÅŸayan hastalarımız oluyor.

Kadınlarımız ara kanamalar yaşıyorlarsa, siÄŸil görürlerse, cinsel iliÅŸkiden sonra kanamaları, kahverengi akıntıları oluyorsa jinekoloÄŸa baÅŸvurmayı geciktirmemelidirler.

Hastaların özel bağışıklık güçlendirici beslenme, HPV hakkında bilgilendirme dosyası, önerilen harici uygulanan kremler, yapılan tedaviler bir takip dosyası ile izleniyor.

Hastaların ister evli ister bekar olsun klinik bilgileri ve testleri asla kimse ile paylaşılmıyor.

Erken teÅŸhis, ameliyat, güzel takip çok çok önemlidir.

Size vakit ayırabilecek ve size psikolojik destek verebilecek kadın doğum uzmanı hekimlerimize hızla ulaşmalısınız.

Hastalığınızı bilmeniz ve takiplerinizi ihmal etmemeniz aslında kafi gelir.

Hastalıkların olumlu/olumsuz seyrini belirleyen psikolojik baskılar, sıkıntılar yanında bağışıklığımıza zarar veren yiyecek ve içeceklerin dozlarıdır.

Günümüz insanının saÄŸlığını koruması bayağı bir mücadele gerektiriyor.

Çok partnerli yaÅŸam beraberinde cinsel yolla bulaÅŸan hastalıkları da getirecektir.

Nerede, kiminle seks yaşadığınız belirleyicidir.

Aşı konusu son günlerin en çok tartışılan konusu olup ayrı bir yazıda ele alalım inÅŸallah.

​

UTERUS (RAHÄ°M) KANSERÄ°

​

Daha ileri yaÅŸlarda sıklıkla da menapoz döneminden sonra ortaya çıkan vajinal kanamalarda ilk aklımıza gelen hastalık rahim kanseridir. Hızla tanısal küretaj yapıp patolojiye materyal yolluyoruz.

PCOS olan kadınlarımız düzenli takiplerini ihmal etmemelidirler. Özellikle obez, yüksek tansiyon ve ÅŸeker hastalığı olan kadınlarımız 40-50 yaÅŸlardan sonra rahim kalınlaÅŸması ve rahim kanseri olma riski taşırlar.

Yine 35 yaÅŸlardan sonra rahim kalınlaÅŸması, hiperplazi dediÄŸimiz kadın hastalıkları da ülkemizde hızla artmıştır. Ben kanama bozukluÄŸu olan 35 yaÅŸ üzeri her kadından mutlaka kanser hücresi var mı? Hiperplazi var mı? Parça alma yani hem tanısal hem de aşırı kanamayı durdurmak maksadı ile kürtaj yapılıyor.

Pek çok hiperplazi (rahim kalınlaÅŸması) vakasını erken yakalayarak kansere gitmeden hekimler tarafından tedavi edilebiliyor.

50 yaÅŸ, 60 yaÅŸ üzeri menapoza girmiÅŸ ve daha sonraki yıllarda kanama, kahverengi leke gören kadınlarımızın gecikmeden kadın doÄŸum uzmanlarına baÅŸvurarak parça alma iÅŸlemini hızlandırması gerekmektedir.

Kendi kayınvalidem 65 yaşında iken 3-4 gün kanama yaÅŸamış haber vermemiÅŸ kayınbabam haberdar ederek aynı gün parçasını alıp kanser teÅŸhisi hızla konup ertesi gün de acil ameliyatını Prof. Dr. Metin Çapar hocamızla yapmıştık. Ve maÅŸallah 5 yıldır gayet saÄŸlıklı yaÅŸamaktadır.

Erken teÅŸhis ve erken ameliyat ile evre 1 tanısı alıp tedavi güzel seyretmiÅŸtir.

Aylarca kanayıp kanayıp doktora gitmeye çekindik, kötü bir ÅŸey der diye korktuk diyen hanımlar evre - 4 ile geliyor ve yaÅŸam kaliteleri düÅŸerek ömürleri hastalığın acıları ile tedavilerle seyrediyor.

Menapoza girdikten sonra kanaması olan her kadının mutlaka acilen kadın doğum hekimine başvurması gerekiyor.

​

VULVA-VAJEN KANSERLERÄ°

​

Dış genital bölgede geliÅŸen yaralar tedaviye raÄŸmen kaybolmuyorsa biyopsi alınarak kanser taraması yapılır. Daha az sıklıkta görülürler. Daha çok yaÅŸlı ninelerin kanseridir.

Ama HPV taşıyıcılarında genç de olsa iyileÅŸmeyen vulva lezyonlarında kanser hep aklımıza gelmeli ve mutlaka biyopsi almalıyız.

​

OVER (YUMURTALIK ) KANSERLERÄ°

 

Uzun dönem sessiz ve sinsi seyreder.

Genellikle geç yakalanırlar ve hızla ilerlerler.

Karında ÅŸiÅŸlik, kitle, iÅŸtahsızlık, hızla zayıflama bazen karında, akciÄŸerlerde asit –sıvı birikimi olur.

Aslında doÄŸru davranış ÅŸu ki menapoz döneminde de yılda en az bir kez jinekoloÄŸa taramaya gitmektir.

Genç kadınlarımızda yumurtalık kistleri hekimlerce de bazen kanserden ayırt etme güçlüÄŸü taşımaktadır.

Kanda tümör ayıraçları, markerları bakılır.

Åžüpheli ultrason görüntülerimiz sonrasında MR ( Magnetik rezonans ) görüntüleme yaparız.

Genç hastalarda çocuk isteÄŸi, ameliyatın geniÅŸliÄŸi , kemoterapi ciddi, karar vermesi zor aÅŸamalardır.

​

MEME KANSERLERÄ°

 

Kadın genital kanserleri arasında erken teşhis ile en kolay tedavi edilebilir kanser tipidir.

Kadınlarımızın doğum yapması, bebeklerini en az 2 yıl emzirebilmesi koruyucu olabilir.

Genel olarak kanserlerden korunmaya çalışmak meme kanseri için de geçerlidir.(beslenme, uyku düzeni, kimyasal tüketimler, alkol, sigara, stres, ilaçlar vs)

Tarama testleri ve erken teÅŸhis genetik riskler; ailenin kadınlarında genital kanserler varsa taramalar çok çok önemlidir.

Kadınlarımızın elle memelerini düzenli aralıklarla muayene etmeleri ÅŸüpheli kitlelerde mutlaka jinekoloÄŸa baÅŸ vurmaları gerekiyor.

40 yaÅŸ altına meme ultrasonu ile tarama yaparken 40 yaÅŸ üstüne 5 yıl aralıkla mamoÄŸrafi ve meme ultrasonu ile takip yapıyoruz. MamoÄŸrafi çekimi de radyasyon içerdiÄŸi için çok sık kullanmamız yanlış olur. Bazen kadınlarımız geliyor ve bir yıl ara ile 2 kez mamaoÄŸrafi çekilmiÅŸ oluyor. ÇekildiÄŸini isteyen kiÅŸi bilmiyor kendisi de çekilmemesi gerektiÄŸini bilmiyor. ÇEK-UP taramalarında varmış diye seviniyor hatta 2. Kez yapıldığı için.

Memenin iyi huylu kistleri, adenomları meme ultrasonu ile takip edilir. Åžüpheli kitlelerde biopsi alınır. Mamaografi yerine magnetik rezonans inceleme tercih edilebilir.

Kadınlarımız kendi elleri ile meme muayenesi nasıl yapılır mutlaka eÄŸitim videolarından, broÅŸürlerdeki görsellerden öÄŸrenmelidirler.

Erkeklerin memede ÅŸüpheli kitle bularak bize muayeneye yönlendirdiÄŸi hanımlarımız oluyor. Erkekler cinsel birliktelikteki bu farklılıkları fark etmesi ve aklına meme kanserinin gelmesi de erken teÅŸhis için çok kıymetli.

Meme kanseri yüzünden memesi cerrahi iÅŸlem gören kadınlarımız psikolojik destek almaları da sayısız fayda saÄŸlayacaktır.

Kendilerini yetersiz kadın, cinsel açıdan cazibesini yitirmiÅŸ kadın, mutsuz ve yalnız gibi hissetmemek için uzman yardımına ihtiyaçları vardır.

Meme cerrahisi geçiren bu kadınlarımız plastik cerrahinin estetik meme önerilerden istifade edebilirler.

Kadın genital kanserleri mutlaka psikolojik, cinsel, üreme saÄŸlığı açısından aile danışmanlığı, cinsel danışmanlık, psikoterapi ile motivasyon yardımı gerektiren ciddi hastalıklardır.

Tüm kadınlarımıza saÄŸlıklı, mutlu, huzurlu bir yaÅŸam diliyoruz..

Sevgimiz, ilgimiz kadınlarımız ve onların aileleri için devam edecek.

​

Op. Dr. Ünzile GÄ°RÄ°ÅžGÄ°N

bottom of page